Nieuw-Zeeland (NZ)
21 december 2009 - Picton, Nieuw-Zeeland
Kia ora, oftewel Hallo/welkom,
Zo eindelijk de tijd om een berichtje te plaatsen. Maar eerst: wow! nieuw-zeeland is echt mooi! Als je er nog niet bent geweest, ga snel een reis boeken... dit moet je hebben gezien! ;)
Ik ben nu aan het reizen met Straytravel, een hop on-hop off bus, en tegelijkertijd een soort van toerbus. D.w.z. de route ligt vast, maar je kunt zelf bepalen wanneer je waar langer blijft en weer op de bus stapt (tenminste als de bus gaat, want die gaat maar 4 keer in de week). De buschauffeur kan ook hostels en dagtrips boeken, dus dat is ook wel handig. En het is een goeie manier om andere backpackers te ontmoeten, waar je mee kunt optrekken (de lijst met vrienden in facebook is behoorlijk gegroeid). Maar ik heb eigenlijk nog heel weinig kiwi's (nieuw-zeelanders) ontmoet... net als in Australie is meer dan 50% Duits! Het moet toch niet gekker worden... ;)
Maar omdat het een soort van toerbus is, is het een behoorlijk druk programma. Elke dag wel iets te doen. Al slaan we regelmatig dingen over omdat er tijdgebrek is.. dat is wel jammer. Uiteindelijk zie je toch niet zo heel veel met zo'n bus. De volgende keer wordt het toch een auto huren. Inmiddels ben ik nu sinds vanochtend op het zuidereiland aangekomen. Dus volgt nu hier eerst een kort verhaaltje over de tochten op het noordereiland. Ik zit nu op een computer waar ik geen foto's kan uploaden... dus dat zal nog weer een paar weken duren... of misschien pas in nederland. Ik zal de plaatsnamen noemen, dan kun je die in google-afbeeldingen opzoeken ;)
Na Auckland (met hevige regen) ben ik eerst naar het noorden gegaan (5 dec), twee nachten in Paihia overnacht. Van daaruit naar het meest noordelijke punt, Cape Reinga. Over het 90 mijl beach gereden (beetje soort van Frasier Island in Australie), en gesurfboard (of hoe je het ook schrijft) van een hele hoge duin. Dat was wel lachen.
De volgende trip ging vanuit Auckland naar de Coromandel regio, de plaats Hahei. Daar is een mooi strand met een Cathedral Cove en een Hot water beach. Dat laatste is wel apart, want je kunt dan in het zand een gat graven en dan komt er warm water omhoog (soms zelfs kokend water). Dus je kunt een gat graven en erin gaan liggen baden.
De volgende stop was Raglan. Daar een mooie bush wandeling gemaakt (heel dicht beplant soms... leek bijna geen pad te zijn). Vandaaruit naar Waitomo Caves: grotten met gloeiwormen. In een donkere grot met een bootje over een ondergrondse beek met boven je miljoenen kleine lichtjes (bot gezegd de kont van de worm). Net een sterrenhemel, maar dan anders. 's avonds (inmiddels al 10 dec) een bezoek bij Maori's (de oorspronkelijke bewoners van nieuw-zeeland) gemaakt en daar overnacht. We moesten ook meedoen aan het culturele dansen. De mannen moesten de haka doen; dat is een oorlogsdans (nu een welkomdans), dat de rugbyspelers van het NZ team ook uitvoeren voor een wedstrijd begint. Wel grappig, maar een week lang blauwe plekken op de benen ;) De meiden moesten met een of ander balletje aan een touwtje spelen ;) ik weet niet meer hoe het heet... die taal van de Maori's is niets van te maken, dus behoorlijk lastig om te onthouden.
De volgende stop was Rotorua; waar ik overstapte op de 3 daagse toer naar de oostkust. Die middag in Rotorua door het park gelopen met geothermische activiteit. NZ is eigenlijk een grote vulkanisch eiland, met vele vulkanen. Deze plaats ligt precies op een breuklijn, en daardoor zijn er veel geisers, hete waterbronnen, stinkende zwavelbronnen en kokende modderpoelen in de stad en omgeving. Tijdens de wandeltocht door de stad kwam ik een aardige nieuw-zeelander tegen, die allerlei dingen uitlegde. Vervolgens bood hij aan om naar andere plekken te gaan met zijn auto, op een kleine toer, voor 20 dollar (deed hij wel vaker). Dus zo heb ik nog allerlei vulkanische meren gezien die ik anders niet had gezien. Op een andere keer eind van de middag liep ik in Rotorua, spreekt een NZ vrouw me aan, en binnen een paar minuten wist ik al haar hele levensverhaal... wel grappig. Na de oostkust toer was ik terug in Rotorua om naar twee andere parken te gaan... wonderlijk hoe enorm kleurrijk die verschillende thermische bronnen zijn. Heel bijzonder mooi en uniek.
De oostkust is ook heel mooi... weer heel anders dan de noordpunt en rotorua. Dit is ook een van de weinige plekken waar nog veel maori's leven. De gids/chauffeur was ook een Maori. De meeste zijn door de europeanen destijds uitgeroeid, en van hun land onteigend. Niet zo'n zachtaardige geschiedenis dus. Op deze tocht wat meer van de cultuur en geschiedenis meegekregen (al vertelde de Maori gids niet dat ze vroeger kannibalen waren... is een taboe). Ook nog een keer gekayakt en bij een kampvuur wijnproeven gehad in Gisborne.
Vanuit Whatakane ben ik met een boottocht naar het Witte eiland geweest (op 16 dec), de meest actieve vulkaan van NZ. Dat was de mooiste tocht tot nu... zo'n apart landschap.. lijkt net een andere planeet. Is niet te beschrijven, maar gelukkig heb ik een heleboel foto's... helaas voor jullie moeten jullie daar nog weer een tijdje op wachten.
Eergister hebben we een dagtocht gemaakt door Tongario National Park. Voor de Lord of the Ring fans: langs Mount Doom gelopen (die hobbit was flink aan het overdrijven met de klim omhoog ;)! Dit was ook een zeer mooie (en lange: 8 uur) wandeling, klimmen en dalen.
En gister naar Wellington.. maar (vanwege de niet zo ideale busplanning van stray) alleen de middag de tijd om rond te lopen, dus toen het Te Papa museum bezocht. Is inderdaad wel mooi voor die prijs (gratis)... maar uiteraard ben ik er doorheen gerolft. En vanochtend met de ferry naar Picton, waar ik nu zit. Morgen een dagtocht naar de Marybourough sounds.
Al met al een heel druk programma (soms zelfs behoorlijk vroeg eruit) en een hoop mooie plekken gezien... veel mooier trouwens dan Australie! Nu kunnen jullie zeker niet wachten op de foto's... maar zal toch moeten ;) De eerst volgende keer dat ik tijd heb zal na oud-en-nieuw zijn, dus bij deze:
Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!!! Met eerste kerstdag loop ik door het Abel Tasman national park, met 2e kerstdag zit ik in Barrytown (klein gehucht aan de westkust), en met oud-en-nieuw zit ik aan het Wanaka meer, met tussendoor o.a. een gletsjerwandeling voor de boeg.
Het is hier trouwens nu +15 graden, ipv -15 :) Op de gletsjer waarschijnlijk wel iets frisser ;)
Tot in het nieuwe jaar en nogmaals prettige feestdagen!!!
Groetjes,
Rolf

Ben benieuwd naar de foto's, maar daar zullen we terug in Enschede gewoon een hele avond aan wijden!
Veel plezier!
Het is hier eindelijk volop winter met veel sneeuw, Je ouders hebben onlangs aangedurfd om naar Buitenpost en Lauwersoog te gaan door de sneeuw.
Gelukkig geniet je nog volop, dit kunnen ze je niet meer van je afnemen.
Wij hopen ook nog eens een reis naar Nieuw Zeeland te maken, want meerderen vertelden dat Nieuw-Zeeland aantrekkelijker is dan Australië.
Maar eerst gaan we in april naar Israël, neem aan dat je dan al terug bent; of knoop je er nog een maandje aanvast.
Fijne kerstdagen en een reislustig en gezond Nieuwjaar toegewenst
Elke keer bij een nieuwe upload op deze reispagina geniet ik weer van je mooie reiservaringen down under. Ben ook heel benieuwd naar de foto's van NZ.
Fijne Kerstdagen en een goed en vooral gezond 2010 toegewenst vanuit een door de winterse kou en sneeuw volledig vastgelopen kikkerland.
Eindelijk weer een verhaaltje. Jammer van de foto's, maar we zullen vast nog wel een keer een showtje krijgen van de 25.000 mooiste.
Mooi om te horen dat de typische Rolf-capriolen nog steeds aan de orde zijn -- "dus toen het Te Papa museum bezocht. Is inderdaad wel mooi voor die prijs (gratis)... maar uiteraard ben ik er doorheen gerolft." --, maar toch een vraagje hierover, wat het nu wel of niet mooi?
Fijne kerst (kerstbomen in de bus?) en een goeie jaarwisseling!
Dit lezende ben ik idd wel benieuwd naar de foto's. Zoals Thijs al terecht opmerkt zullen het er vast wel genoeg zijn ;)
Dewijl ik dit nu pas lees: met terugwerkende kracht gezegende kerstdagen toegewenst en alvast een voorspoedig 2010!
Zo op de valreep van het oude jaar wil ik je toch een hele plezierige jaarwisseling toe wensen! Ik heb op internet het Wanaka meer even opgezocht en ik moet zeggen; er zijn toch beroerdere plekken op aarde te bedenken om oud en nieuw te vieren! Het ziet er zeer fraai uit en ben uiteraard, net als de anderen, benieuwd naar de foto's. De kerstdagen goed doorgekomen en wat stond er eigelijk op het menu? Ondanks de afstand wil ik morgenochtend, bij jou avond, om precies 12.00 uur, samen met jou, een glas heffen op het nieuwe jaar! Het is voor ons dan wel net middag, maar ach... UPYOURS! (de gebroeders Loch weten wel wat ik bedoel) Het klopt niet helemaal wat ik zeg, want op het moment dat ik dit berichtje tik is het hier 01.00 uur s' nachts, dus feitelijk al 31 december. Maar het ga je goed en hopen je straks weer in goede gezondheid terug te zien.
Groetjes Ronald
P.s. Met een beetje geluk kun je bij thuiskomst de schaatsen onder binden, ze verwachten vanaf nieuwjaarsdag dalende temperaturen!
De beste wensen voor 2010. Het lijkt me bijzonder om kerst en nieuwjaar midden in de zomer te vieren. Ik ben erg benieuwd naar de verhalen en de vele foto's.